Kalkaflejringer på fliser, armaturer, i opvaskemaskinen og varmelegemer – de fleste har oplevet problemer med hårdt vand på et tidspunkt. Men hvordan ved du egentlig, om du har hårdt vand? Og hvad betyder det egentlig, at vandet er hårdt?
I denne guide får du indsigt i, hvad der definerer hårdt vand, hvordan du kan måle vands hårdhed, og hvad du kan gøre ved det. Når du har læst artiklen, vil du være klædt på til at håndtere eventuelle problemer med kalk i dit vand.
Hvad er hårdt vand?
Vandets hårdhed bestemmes af mængden af opløste mineraler – især calcium- og magnesiumioner – i vandet. Jo højere koncentrationen af disse mineraler er, desto hårdere er vandet. I Danmark varierer vandets hårdhed fra område til område, og nogle steder har man meget hårdt vand, mens det andre steder er meget blødt.
Hvornår er vandet hårdt?
Der er forskellige måder at definere og måle hårdheden på, men generelt gælder følgende retningslinjer:
-
Blødt vand: Hårdhed på under 6 dH (°dH = tysk hårdhedsgrad)
-
Middelhårdt vand: Hårdhed på 6-12 dH
-
Hårdt vand: Hårdhed på 12-18 dH
-
Meget hårdt vand: Hårdhed på over 18 dH
Hvis du bor et sted med meget hårdt vand, vil du ofte bemærke kalkaflejringer i form af hvide pletter på fliser, vaskemaskiner og opvaskemaskiner. Du kan også opleve problemer med tilkalkede varmelegemer, som kan reducere effektiviteten og levetiden på dine husholdningsapparater.
Hvordan måler man vands hårdhed?
Måling af vands hårdhed kan gøres på flere måder, og det er et vigtigt første skridt, hvis du ønsker at forstå og håndtere kalkproblemer i dit hjem.
-
Vandprøver fra vandværket - En af de nemmeste måder at få en idé om vandets hårdhed er at kontakte dit lokale vandværk. De fleste vandværker oplyser hårdheden af det vand, de leverer. Det er en praktisk løsning, men husk på, at hårdheden kan variere afhængigt af hvor du bor.
-
Brug af en hårdhedstest - Du kan også måle vands hårdhed selv ved at bruge et vandhårdhedstestkit. Disse sæt er nemme at bruge og kan købes online eller i byggemarkeder. Testen virker ved at du tilsætter en reagensvæske til en vandprøve, og resultatet viser, hvor hårdt vandet er. Resultatet gives typisk i °dH (tyske hårdhedsgrader), ppm (part per million) eller mg/l.
-
Elektronisk måler - Hvis du vil have en mere præcis måling og måske allerede har problemer med kalkaflejringer, kan du vælge en elektronisk hårdhedsmåler. Denne type enhed giver dig en nøjagtig måling af vandets hårdhed og kan også bruges til at følge ændringer i vandkvaliteten over tid.
Hvad kan du gøre ved hårdt vand?
Når du har målt vandets hårdhed og fundet ud af, at du har hårdt vand, bør du overveje at bruge Kalkknuser. Kalkknuser er et alternativ til et traditionelt blødgøringsanlæg, som ikke fjerner kalken, men i stedet omdanner den til et pulver, som ikke kan sætte sig fast i dine rør og maskiner. Kalkknuseren er en effektiv og vedligeholdelsesfri løsning til at beskytte dine installationer uden at bruge kemi eller salt.
Hvis du allerede har kalkaflejringer, kan du bruge afkalkningsmidler til at fjerne dem. Dette er dog kun en midlertidig løsning, da kalkaflejringer vil vende tilbage, medmindre du behandler vandet på en mere permanent måde.
Hvad gør du så nu?
Når du har målt vandets hårdhed, er du et skridt tættere på at tage kontrol over kalkproblemerne i dit hjem. Afhængig af målingens resultat kan du vælge at installere Kalkknuseren eller starte med at foretage afkalkning på eksisterende apparater og overflader.
Det er vigtigt at vælge den løsning, der bedst passer til dine behov, og som giver dig den ønskede beskyttelse mod kalk.
Er du klar til at tage næste skridt mod kalken? Hvis du vil lære mere om, hvordan Kalkknuseren kan hjælpe dig med at reducere kalkaflejringer uden at ændre på vandets sammensætning, kan du læse mere om kalkknuseren her.