1 års tilfredshedsgaranti • Gratis levering: 1-3 hverdage • Ingen kemikalier

Hvad vil det sige at være plaget af vandhårdhed?

Kalk i vandet er et fænomen, vi i Danmark efterhånden er godt bekendte med. I den danske undergrund finder man nemlig en koncentration af kalkmineralet i blandt de mange forskellige sedimentære lag. Vandhårdheden er dog ikke den samme for hele landet, og der vil dermed være nogle områder i Danmark, der har mere kalk i vandet end andre. 

Oplever man at have hårdt vand i sin bolig, kan der være risiko for, at den mineralkoncentration, der er en del af drikkevandet, med tiden kan komme til at sætte sig som aflejringer på overflader i boligens køkken, badeværelser og bryggers, hvor der til dagligt anvendes vand. 

Har du en mistanke om, at der i din bolig er tale om hårdt vand, sætter vi i dette indlæg fokus på, hvad det helt konkret vil sige at være plaget af vandhårdhed, og hvad man kan gøre ved problemet.

Danmark lider af hårdt vand 

Afhængig af, hvor man bor i Danmark, vil der være tale om en specifik hårdhedsgrad for det vand, der kommer ud af vandhanerne. Hårdhedsgrad af vand beskriver, hvor stor en koncentration af mineraler, der er i vandet. 

De danske vandværker har her udarbejdet en niveauinddeling af hårdhedsgraden, som går fra det blødeste vand (0) til det hårdeste vand (30). 

Der er her nogle steder i landet, der vil have en hårdhedsgrad på helt op til 30, hvorfor man kan sige, at kalk i vandet i Danmark kan betragtes som et problem for flere boligejere.

Hårdhedsgraden er dog forskellig fra kommune til kommune og kommer helt an på, hvor stor en koncentration af mineraler, der er i undergrunden i de forskellige landsdele. 

Eksempelvis ser man, at der i store dele af Fyn og Sjælland og dele af Jylland er tale om decideret hårdt vand, der kan gøre det svært for boligejerne at få bugt med de genstridige mineralplamager og som oplever tilbagevendende problemer med disse.

Kalkens negative effekt på husholdningen

Kalk i vandet i Danmark har med god grund fået sig et negativt ry, på baggrund af de negative effekter dette mineral har på husholdningen. 

Rengøringen af kalkaflejringer i boligen kan nemlig være en genstridig affære, da kalkplamagerne der kan sætte sig som grimme aflejringer på overflader med tiden vil dukke op igen og igen.

Hårdhed i vand kan desuden medvirke til risikoen for, at kalkaflejringerne sætter sig i vandrørene, forringer varmeledningsevnen og gøre det sværere for vandet at passere forhindringsfrit igennem. 

Det er en risiko, som man af gode grunde ikke er opmærksom på, da det er sjældent, at vi får et indblik i, hvordan vores vandrør ser ud. Man kan med fordel tænke på, hvordan brusehovedet eller vandhanen ser ud efter brug – de samme hvide aflejringer, du finder her, og som gør det svært for vandet at passere, vil også være til stede i vandrørene. 

Det vil i sidste ende koste mere energi for vandet at passere igennem vandrørene, såfremt man i sin bolig har en høj hårdhedsgrad, og det kan dertil have konsekvenser for brugen af køkkenmaskiner. 

Eksempelvis oplever mange boligejere, at deres tøj ikke længere bliver blødt efter vask, eller at deres bestik og tallerkner har tydelige aflejringer af kalk efter opvask. 

Hvori består problemet? 

Hvis du er en af de boligejere, der også er plaget af hårdhedsgraden af dit vand, er du bestemt ikke den eneste. 

For mange danskere er det et stort problem ikke at kunne komme kalk i vandet ordentligt til livs med diverse rengøringsartikler og gode husmorråd. Sagen er den, at man ikke kan bekæmpe kalkproblematikkerne udelukkende på ”overfladen”. 

Uanset hvor meget man skrubber og skurer på overflader for at komme mineralplamagerne til livs, vil man nemlig i sidste ende opleve, at de altid finder deres vej tilbage. 

Dette sker på baggrund af, at det egentlige problem ikke er kalkplamagerne uden for vandhanerne. Det er snarer den mængde af kalk, der er at finde i selve vandet, allerede inden det kommer ud af vandhanerne og bliver taget i brug.

Sådan hjælper Kalkknuseren

Med vores Kalkknuser kan man komme det egentlige problem til livs. Når det drejer sig om kalkproblematikker i husholdningen, er det nemlig ikke nok at behandle de områder, der er særligt plaget af kalkaflejringer. 

Det gælder i stedet for om at behandle vandet, allerede inden det kommer ud af vandhanen. Det er her, at Kalkknuseren kommer ind i billedet. 

Der er nemlig her tale om et lille apparat, der nemt og enkelt fastmonteres til boligens vandrør og herfra behandler vandet. Der vil ikke være tale om en kemisk behandling, da Kalkknuseren udelukkende benytter sig af frekvensbehandling.

Kalkknuseren udsender med jævne mellemrum de såkaldte frekvenser, der er med til at knuse kalkens genstridige mineralsammensætning ind gennem vandrørene.

Som resultat kan kalken i vandet ikke få lov til at sætte sig i plamager, hverken på overflader eller i vandrør.

FAQ

Hvorfor er der kalk i vandet

Vores drikkevand i Danmark kommer som bekendt fra undergrunden, hvor det efterfølgende bliver filtreret på de danske vandværker. I den danske undergrund finder man en række sedimentære lag, der indeholder en bred vifte af mineraler og herunder også kalkmineralet. 

Med tiden som vandet bliver filtreret gennem disse sedimentære lag, for at havne i undergrunden, vil en del af disse mineraler blive en del af vandet. 

Kalk er bestemt ikke et farligt mineral at indtage gennem drikkevandet – det er snarere anbefalelsesværdigt at indtage en vis mængde kalk dagligt for at holde kroppens knogle sunde og stærke. 


Hvor meget kalk er der i vandet

Afhængig af hvor du bor, vil du opdage, at der er forskellige hårdhedsgrader af vandet. Dette sker som følge af, at der ikke er den samme koncentration af mineraler i undergrunden i de forskellige landsdele. 

De danske vandværker inddeler hårdhedsgraden i vandet efter en skala (0-30) hvor 30 er den største hårdhedsgrad. I mange danske kommuner finder man hårdhedsgrader helt op til 30. 

 

Hvorfor er der kalk i Danmarks undergrund

Der findes kalk i Danmarks undergrund på baggrund af de geologiske processer, der har formet det danske landskab, som vi kender det. 

Under de forskellige istider, der har defineret landkortet, er den sedimentære bjergart kalksten dannet af blandt andet muslinger, skaller og andre kalkholdige naturmaterialer og er endt som en del af den danske undergrund.

Er der kalk i kogt vand

Ja, i kogt vand vil du stadig finde en koncentration af kalk. 

Når vandet koges, er der kun tale om en fordampning af vandet og en renselse af urenheder. Kalken vil stadig forblive en del af vandet, og af denne grund, er der mange, der ofte må afkalke eksempelvis deres elkedel.

Er der kalk i kildevand

Om der er et højt eller lavt niveau af kalk i kildevand, kommer an på de geologiske karakteristika for kilden, hvor vandet kommer fra. Er der tale om en kilde beliggende i et område med kalkholdige bjergarter, vil der naturligt være en højere koncentration af kalk i vandet.

Hvordan måler man kalk i vandet

Kalk i vandet kan måles af boligejere ved hjælp af forskellige former for kalktests. Der findes eksempelvis kalkstrips samt kalktest, der anvender en kemisk væske, som reagerer med farveændring ved hårdt vand. 

Hvor er der mest kalk i vandet i Danmark

På baggrund af de forskellige koncentrationer af kalk i den danske undergrund, finder man ikke den samme mængde kalk i vandet i hele Danmark. 

Særligt ser man, at der på Fyn og i det østlige Sjælland er høje koncentrationer af kalk i vandet, mens det samme gør sig gældende for store dele af Jylland.